Taiteellinen johtaja

Lyrania johtaa vuodesta 2009 musiikin maisteri Jutta Seppinen. Hänen johdollaan Lyran on kehittynyt musiikillisesti monipuolisemmaksi ja esittänyt monia erityylisiä konsertteja niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kapellimestari, kuoronjohtaja ja mezzosopraano Jutta Seppinen on juuri valmistunut Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon luokalta erinomaisin arvosanoin. Takana hänellä on musiikkimaisterikoulutus ja lauludiplomi. Kuorokilpailussa Praga Cantat lokakuussa 2016 Seppinen palkittiin erinomaisesta johtamisesta.

Kuoronjohtajan ja laulajan työn lisäksi konserttikaudella 2016–2017 hän johtaa Pori Sinfoniettaa, Lapin kamariorkesteria, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, Joensuun kaupunginorkesteria, Turun Filharmonista Orkesteria, Suomalaista barokkiorkesteria ja Wegelius kammarstråkareita. Akademiska Damkören Lyranin taiteellisena johtajana hän on ollut vuodesta 2009.

 

SEPPINEN JA LYRAN

Syksystä 2009 Jutta Seppinen on toiminut Akademiska Damkören Lyranin taiteellisena johtajana. Seppisen johdolla Lyranin repertuaari on laajentunut eri tyylien kirjoksi. Vuosien varrella ohjelmassa on ollut kokeellisia konserttikokonaisuuksia kuten konserttiperformanssi (Louhisali 2012), argentinalais-brasilialainen tangokonsertti Mikko Heleniuksen kanssa (2012), popkonsertti Anna Järvisen kanssa (Korjaamo 2014), suuria teoksia eri orkestereiden kanssa sekä suuri määrä konsertteja, joissa eri aikakaudet inspiroivat toisiaan, kuten konsertti, jonka ohjelma perustui vain Karin Rehnqvstin ja Edward Griegin musiikkiin (2013).

Seppisen aikana Lyranin kuuluisa klangi on syventynyt ja löytänyt uusia sävyjä. Myös kuoron joustavuus tarttua erilaisiin haasteisiin on kehittynyt. “Kirkas, mutta syvä. Herkkä, mutta iskukykyinen.” Tässä Seppiselle tärkeitä johtotähtiä kuoron soundin kehittämisessä. Myös monipuolisuus sekä eri tyylien virtuositeettinen hallitseminen ovat tärkeitä määreitä, joilla on suuri merkitys Seppisen työssä Lyranin kanssa. Perinteisen kuorokonserttitradition edelleen ravistelu ja rajojenrikkominen kiinnostavat Seppistä kuoron tulevaisuuden haasteina. Näitä asioita vaaliessa ja kehittäessä Lyran voi yhä uudestaan lunastaa paikkansa suomalaisen naiskuorokulttuurin parhaimmistossa.

Seppinen on jatkanut kuoron perinnettä tilata uutta suomalaista naiskuoromusiikkia. Keväällä 2016 vuorossa oli laaja teos, jonka teksti perustuu lyranilaisten omiin ajatuksiin naiseudesta. Teoksen sävelsi Minna Leinonen ja visualisoinnista vastasi Heta Kuchka.